A befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítások a vegyes életbiztosítások által nyújtott A befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítások a vegyes életbiztosítások által nyújtott szolgáltatásokat (kifizetés halálesetkor vagy tartam végén) ötvözik a befektetési alapok által kínált befektetési lehetőségekkel.

A konstrukció lényege, hogy a szerződő által befizetett díjakat a biztosító által felkínált és a szerződő által kiválasztott befektetési alapokhoz hasonlító eszközalapokba fektetik, így a lejáratkori – vagy haláleseti – kifizetés mértékét elsősorban ezen alapok hozama határozza meg.

A BEFEKTETÉSI EGYSÉGHEZ KÖTÖTT ÉLETBIZTOSÍTÁS NEM BEFEKTETÉSI ALAP!

Sokszor hallani, hogy a unit-linked biztosítás egyesíti magában a vegyes életbiztosítások (kifizetés halálesetkor vagy a szerződés lejártakor) és a befektetési alapok által kínált előnyöket. Első látásra valóban sok a hasonlóság. A unit-linked biztosítás viszont jellemzően hosszútávra szóló, a visszavásárlás sajátosságai miatt nehezen készpénzzé tehető, befektetési elemet is tartalmazó biztosítás, és a hozzá kötődő ügyfélköltségek is jelentősen különböznek a befektetési alapokéitól.

Mindkét típus esetében – gyakorta ugyanazon cégekhez tartozó – megbízott vagyonkezelők foglMindkét típus esetében – gyakorta ugyanazon cégekhez tartozó – megbízott vagyonkezelők foglalkoznak a befektetéssel, és azoknak az egyéni számlákon lévő aktuális értékét befektetési egységekben tartják nyilván. Ez a módszer egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy – a klasszikus életbiztosításokkal ellentétben – akár naponta nyomon kövesse a befektetési egységek árfolyamváltozásának mértékét.

Léteznek folyamatos díjfizetésű és egyszeri díjas unit-linked biztosítások is.

Az egyszeri díjas biztosításoknál – mint nevük is mutatja –, csak egyetlen alkalommal, közvetlenül a szerződés megkötése után kell befizetni egy nagyobb összegű – általában minimum 100-200 ezer forint – díjat. E típus esetében a biztosító mentesül a rendszeres befizetések adminisztrációjának terheitől. A unit-linked biztosítás rugalmassága lehetővé teszi, hogy havi, negyedéves, féléves, esetleg éves rendszeres díjfizetés mellett – ha anyagi helyzete engedi – egyszeri rendkívüli összegeket is elhelyezzen a biztosítónál. Nagyösszegű rendkívüli befizetés esetén egyes biztosítók néhány százaléknyi prémiumot (tehát egyfajta többletdíjat) is jóváírhatnak a számláján.

A biztosítók szerződési feltételeikben közzé teszik a felszámított költségfajtákat. Az ügyfelek azonban ezek tényleges értékével sokszor csak akkor szembesülnek, amikor már megkötötték a szerződést és megkapták az egyenlegértékesítőjüket is. Célszerű ezért előzetesen részletes tájékoztatást kérni arról, hogy a biztosító milyen mértékű és típusú költségeket kíván érvényesíteni.

Mielőtt unit-linked biztosítási szerződést köt

  • Gondolja meg, hogy ha a futamidő lejárta előtt szeretne pénzéhez jutni (visszavásárlás) ezt az első két-három évben nagy veszteséggel, de a későbbiekben is csak jelentős költségek árán teheti meg!
  • Kérjen részletes tájékoztatást arról, hogy a biztosító összeg szerint milyen mértékű és típusú költségeket kíván érvényesíteni.

Kérje segítségünket a megfelelő biztosítás kiválasztásához a goldrisk@goldrisk.hu e-mail címen, vagy a kapcsolattartóink közül válasszon képviselőt.