Az emberek többsége úgy gondol nyugdíjas éveire, hogy az a pihenéssel, élményekkel fűszerezett nyugodt időszak lesz életében. A nyugdíjaskori nyugalom alapja a kiegyensúlyozott, biztos financiális háttér is egyben. A jelen gazdasági és demográfiai mutatók alapján viszont az már látható, hogy pihenéssel eltölteni kívánt évtizedek anyagi biztonsága érdekében a majdani állami nyugdíjat mindenképpen érdemes saját megtakarítással kiegészíteni.

Hogy valóban a megálmodott rózsás, idilli nyugdíjas éveinket tudjuk majd élni, célszerű minél hamarabb megkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítások gyűjtését, megtervezni az öngondoskodást, ha nem akarunk aggodalmakkal teli nekiindulni a jövőnknek.

Az ún. 3 pilléres nyugdíjrendszer (állami, magánnyugdíjpénztári és öngondoskodási pillér) nagyjából 2011-ig élt, ekkor ugyanis az állam a magánnyugdíjpénztárban gyűjtött tőkét átirányította a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba. Innentől már csak az állami pillér és a privát pillér maradt számunkra, ami azt eredményezte, hogy elengedhetetlen a jövőnket illetően az öngondoskodás!

A rendelkezésre álló nyugdíjkalkulátorok segítségével nagyvonalakban kiszámítható, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatunk a jelenlegi szabályozás szerint, ami rámutat arra is milyen mértékű öngondoskodásban, nyugdíj megtakarításban kell gondolkodjunk a nyugodt, kiegyensúlyozott jövőnk érdekében.

2014. január 1-től az SZJA törvény létrehozta a nyugdíjbiztosítás jogi kategóriáját, amely nem más mint a megtakarítással kombinált életbiztosítás nyugdíjkorhatárig tartó formája. A nyugdíjbiztosításokra 20%-os adókedvezmény jár,a befizetett díjak 20%-a, évente legfeljebb 130.000 Forint (ez 650.000 Ft-os nyugdíjbiztosítással használható ki) adójóváírás formájában visszaigényelhető az adóbevallásunkban.

Ez a visszajáró adókedvezmény minden évben a nyugdíjbiztosítási számlára kerül, amire a biztosító nem von(hat) el költséget, és folyamatosan extra hozamokat termel.

A nyugdíjbiztosítás nagy előnye, hogy akkor jár le, amikor betöltjük a szerződés indulásakor aktuális nyugdíjkorhatárt (jelenleg 65. életév), jelenleg a legnépszerűbb nyugdíj előtakarékossági forma. A pénzünk egy biztosítónál gyűlik és befektetési alapkezelő intézi annak menedzselését. A nyugdíjbiztosítás hozama az alapok teljesítményétől függ, azaz hogy hogyan osztjuk fel az alapok között a pénzünket.

Amennyiben már közeledik a nyugdíjkorhatár elérése, érdemes nagyobb arányban a biztonságosabb alapok közül választani, míg amennyiben még legalább 15 évünk van hátra a nyugdíjig, nyugodtan indíthatunk egy kiegyensúlyozottabb portfóliót.

Érdemes viszont egy olyan összeggel indítani, amit biztosan tudunk vállalni, mivel az első 2-3 évben kötöttebb, a szerződésben meghatározott havi vállalásunkat tartanunk kell, nem csökkenthetjük ezt az összeget, nem hozzáférhető és nem is szüneteltethető! Az első 2-3 év letelte után azonban rugalmasan alakíthatjuk nyugdíjbiztosításunkat. Végig rugalmasan határozhatjuk meg, hogy milyen alapokban és milyen arányokban tartjuk a befektetésünket.

Nyugdíjbiztosítás esetén többféle elemből épül fel a költség, nagyjából éves szinten 1-4%-os költséggel lehet számolni.

Az elérhető nyugdíjbiztosítások között hatalmas a választék, amelyek között óriási különbségek lehetnek, a választható alapok is igen sokfélék, a pénzünket feloszthatjuk többféle alap között is különböző arányokban, komoly reálhozamot is elérhetünk. Így látható, hogy a helyes választáshoz érdemes szakértő véleményét kikérni a döntés előtt.

Kérje segítségünket a megfelelő biztosítás kiválasztásához a goldrisk@goldrisk.hu e-mail címen, vagy a kapcsolattartóink közül válasszon képviselőt.