A lakásbiztosítás fontossága soha nem volt megkérdőjelezhető. Legtöbben belátjuk ezt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a magyarországi lakások mintegy 73%-a rendelkezik biztosítással, mely európai szinten is kiemelkedően magas arány.

De mégis mely érvek szólnak a lakásbiztosítás megkötése mellett?

Legfontosabb érv: életünk egyik legnagyobb beruházása az ingatlanunk. Egy gépjárművel ellentétben az ingatlanokat egyre növekvő értékállóság jellemzi, ezért egy lakásbefektetés hosszú távú pénzügyi stabilitást is jelenthet számunkra. Pontosan ezért kell, hogy a lakásbiztosítás prioritást élvezzen!

Ám ugyanúgy fontos, hogy az otthonunk biztosításakor a megfelelő szerződést kössük, azaz figyeljünk arra, hogy az ingatlanunk és vagyontárgyunk ne legyen se alul-, se felülbiztosított. Az ár mellett figyeljen oda arra is, hogy pontosan mire terjed ki a biztosítás, hiszen feltehetőleg a legnagyobb vagyoni értékéről van szó. Gyakori hiba a díjszámítások során ugyanis, hogy az ingatlan biztosítási összegének meghatározásakor az ügyfelek az ingatlan forgalmi értékét veszik figyelembe az ingatlan újraépítési költsége helyett. Fontos tudni az ingatlan biztosítási összegének meghatározásakor, hogy a biztosító az ingatlan újraépítési költségére vállal fedezetet.

Lakás

Az ingóságokra is köthető biztosítás. Ha valóban nyugodtan szeretnénk aludni érdemes évente vagyonleltárt készíteni az otthon található vagyontárgyakról és ha szükséges, érdemes módosítani lakásbiztosítási szerződésünket vagyontárgyaink aktuális értékének megfelelően. Minden egyes berendezési tárgy, műszaki cikk esetén azt az értéket kell megadni, ami fedezné egy új tárgy árát. Mindent új értéken kell számolni, még az ötéves tévét is, mivel a biztosító újérték-biztosítást köt, így az ügyfél egy új tévét vásárolhat, ha azt adott esetben ellopják.

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása sokakban ébreszt joggal félelmet a természeti károk okozta rongálásokkal kapcsolatosan. Jégverés, kidőlt fa, beázás, tető megrongálása, villámcsapás….csak néhány elemi kár, mely tetemes veszteségeket tud okozni.

Hatalmas villámok házak felett

Sokunk rémálma, hogy hívatlan vendégek áldozatául esik otthonunk, mely esetén nem csak az ellopott ingóságok értékét fizetheti a biztosító. A betörés, rablás kapcsán megtéríthetik akár a zárcsere, a dokumentumok – például az útlevelek – pótlásának költségeit, de a rongálási károkat is, sőt, akár még az eltűnt bankkártya vagy a készpénz miatt is adhat kártérítést.

Egy forgalmas város zúduló esőben

Kimondható, hogy nincs két egyforma ingatlan és nincs két egyforma család azonos vagyontárgyakkal. Ezért mindenki részére egyedileg az adott személy és ingatlana adottságait, kockázati körülményeit figyelembe véve kell összeállítani a valóban megfelelő biztosítási csomagot. Ezért nem lehet könnyedén mondani egy díjat, azt alapos felmérést követően kell kiszámolni és érdemes minden évforduló alkalmával összehasonlítani a piacon elérhető lakásbiztosításokat.

Kérje segítségünket a megfelelő biztosítás kiválasztásához a goldrisk@goldrisk.hu e-mail címen, vagy a kapcsolattartóink közül válasszon képviselőt.