A casco olyan gépjármű biztosítási fajta, amely azokra a károkra nyújt fedezetet, amelyeket véletlenül mi okoztunk saját autónkban, vagy természeti jelenségek miatt következtek be.

Autó az árokban

Ugyan a casco megkötése nem kötelező jellegű – kivéve amennyiben a gépjárművet hitelre vásároljuk, mégis megéri megkötni nem csak új gépjárművekre, hanem használtakra is. Hiszen egy jégeső alkalmával megrongálódhat a fényezés, vagy a karosszéria, esetleg egy parkolóban meghúzhatják, és a vétkes nem hagy elérhetőséget, netán egy nagyobb viharban rádőlhet egy fa, akkor a javítás tetemes összegbe kerülhet. Ezen nem várt események mind nagyon megterhelhetik a pénztárcát, nem beszélve egy autólopásról, mely sokunk rémálma.

Casco biztosítást a forgalmi engedélybe bejegyzett tulajdonos, vagy üzembentartó köthet, illetve az a személy, akinek a biztosított gépjármű tekintetében vagyoni érdekeltsége van, meg lehet kötni határozatlan és határozott időre is.

Jégverte autó teteje

A CASCO szerződések díját két tényező határozza meg alapvetően: az egyik az autó új értéke, a másik a választott önrészesedés. Az önrészesedés mértéke egyrészt egy konkrét összeg (pl. 50.000 Ft), másrészt százalékos összeg (pl. 10%). A kettő közül a nagyobbik érték az, amit a biztosító a kártérítés összegéből le fog vonni, tehát ezt nekünk kell állnunk. CASCO biztosításunkat az önrész emelésével tehetjük kedvezőbbé, ez azonban alapos átgondolást igényel.

A casco több fajtája különböztethető meg attól függően, hogy az milyen káresetekre nyújt fedezetet. A leggyakoribb a teljes körű casco, amely komplex védelmet nyújt a gépjárművet érintő lopás-, törés- és elemi károkkal (árvíz, szélvihar, jégeső) szemben. Lehetőség van ezekből a szolgáltatási csoportokból csak részfedezetre is biztosítani a gépjárművet, ilyen például a töréskár casco vagy a lopáskár casco. Poggyászlopás és balesetbiztosítás kiegészítőként köthető, és így vonhatók fedezet alá az extra- és utólag beépített tartozékok, felszerelések is.

Tönkrement autó

A Magyarországon kötött casco Európa földrajzilag értendő területére érvényes, a pontos meghatározás eltérő az egyes biztosítóknál különösen Törökország és a volt Szovjetunió utódállamai vonatkozásában.

Hasonlóan a gépjármű-felelősség biztosításhoz a CASCO biztosításnál is bonusz-rendszer működik, azaz a biztosítók kedvezménnyel jutalmazzák azon ügyfeleiket, akik nem vették igénybe a szerződés szolgáltatásait. A bonusz mértéke a legtöbb biztosítónál egy-egy kármentes év után 5%, de Casco esetében a bonus rendszer – a kgfb-től eltérően – nem egységes, annak feltételeit a biztosítók szabadon alakíthatják. A kármentes évekről érdemes kikérni az igazolást új casco kötésekor, mert az jelentős kedvezményt eredményezhet.

Gépjárműve és az Ön igényeinek legmegfelelőbb casco biztosításának kiválasztásához segítségére állunk!

Kérje segítségünket a megfelelő biztosítás kiválasztásához a goldrisk@goldrisk.hu e-mail címen, vagy a kapcsolattartóink közül válasszon képviselőt.